Tämä tekosyy juurtuu todennäköisesti aitoon huoleen muiden kärsimyksestä. On kuitenkin muutamia seikkoja, jotka on otettava huomioon.
Ensinnäkin se esittää väärän kaksijakoisuuden; että joko 1) ihmiset jatkavat lisääntymistä (tai jopa lisääntyvät enemmän) tai 2) villieläinten kärsimys lisääntyy (ja ehkä myös pahenee); mutta nämä eivät ole ainoat kaksi mahdollisuutta. Vaikka väitteen vuoksi hyväksyisimmekin – koska ei ole ilmeistä, että näin on aina – että alueet, joilla ihmiset toimivat, sisältävät ja aiheuttavat vähemmän (ei-inhimillistä ja inhimillistä) kärsimystä, ei ole selvää, että tämän toiminnan täytyy riippua merkittävästi lisääntymisestä. Homo sapiensin jatkuvasti kasvavan teknologisen kapasiteetin ja tietovaraston ansiosta villieläinten kärsimyksen poistaminen käyttämättä lihaa ja verta keinona ei vaadi paljoa mielikuvitusta.
Huomautus: Antinatalistisissa (ja muissa) piireissä käydään jatkuvaa keskustelua siitä, tuleeko ihmislajin olla olemassa merkittävästi pienemmissä luvuissa, jotta varmistetaan villieläinten (tai muiden olentojen) kärsimyksen jatkuva lievittäminen. Tämä mahdollisuus perustuisi jonkin tasoiseen lisääntymiseen, mutta ei lähellekään nykyistä tasoa, eikä sillä ole merkitystä lisääntymisen perusteena ennen kuin sellainen aika on saavutettu.
Toiseksi, vaikka tunnustaisimme lisääntymisen välineeksi vähentää villieläinten kärsimystä, se olisi erittäin karkea ja tyly väline. Esimerkiksi kärsimys joka syntyy ihmiselämän ylläpitämisen tuotteena; lisää siihen tarpeeton kärsimys, jonka tämä ihminen on tarkoituksellisesti aiheuttanut muille, ja ota sitten huomioon tuon yksilön itsensä kokema kärsimys; eikö tämä näytä kauhean mutkikkaalta reitiltä kärsimyksen vähentämiseksi? Varmastikin ei-tuntevien organismien, työkalujen ja esineiden käyttö olisi tuntevien olentojen kärsimyksen lievittämiseen järkevämpää? (Vaikka emme pystykään tällä hetkellä saavuttamaan tätä tehokkaasti, eikö kannattaisi keskittyä noiden kykyjen kehittämiseen sen sijaan, että keksittäisiin tekosyitä lisääntymiselle?) Tuntevien olentojen käyttö keinona saavuttaa päämäärä keskimäärin tulisi nähdä erittäin epäilyttävänä, eikä sitä pitäisi yleisesti ottaen rohkaista.
Lopuksi, kuten aiemmin mainittiin, tämä tekosyy ei ole yleispätevä. Sitä ei voi soveltaa esimerkiksi alueilla, joilla luonnonvaraiset eläimet eivät kärsi lainkaan tai kärsivät vain vähän. Asutuksen perustaminen alueille, jotka eivät ole vieraanvaraisia suurelle osalle tuntevista elämänmuodoista (kuten autiomaat, antarktis tai ulkoavaruus), olisi vastoin tavoitteita, jotka tämän tekosyyn kannattajat toivovat saavuttavansa: kärsimyksen vähentäminen, koska uusi siirtokunta synnyttäisi kärsimystä siellä, missä sitä ei ollut yhtään, tai enemmän kärsimystä siellä, missä oli vähän.